ONU a votat împotriva Rusiei. 5 țări s-au împotrivit rezoluției care condamnă invazia rusă în Ucraina

de: Elena Avramescu
03 03. 2022

Organizația Națiunilor Unite a votat, într-o sesiune de urgenţă, cu o majoritate uriașă rezoluţia care condamnă invazia Ucrainei de către Rusia, cerând astfel retragerea imediată a forţelor ruse, potrivit The Guardian. Rezoluţia ONU a fost votată de 141 din cele 193 de state membre, dintre care 35 s-au abţinut iar cinci au votat împotrivă, fiind vorba despre Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Eritreea și Siria sunt cele cinci state care s-au opus.

ONU a votat împotriva Rusiei

Singurele țări care au votat nu în sprijinul Moscovei au fost Belarus, Coreea de Nord, Eritreea și Siria. Aliații de lungă durată Cuba și Nicaragua s-au alăturat Chinei, abținându-se.

Rezoluția spunea că ONU „deplânge în cei mai puternici termeni agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”. Acesta a cerut ca „Federația Rusă să înceteze imediat utilizarea forței împotriva Ucrainei” și „să își retragă imediat, complet și necondiționat, toate forțele militare”.

Rezoluția nu este obligatorie din punct de vedere juridic, ci este o expresie a punctelor de vedere ale membrilor ONU, care vizează creșterea presiunii asupra Moscovei și aliatului său, Belarus.

„Nu va opri forțele ruse, dar este o victorie diplomatică destul de enormă pentru ucraineni și SUA și pentru toți cei care le-au sprijinit”, a spus Richard Gowan, directorul ONU la International Crisis Group.

Vorbind înainte de vot, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a comparat invazia rusă cu o cucerire nazistă a Europei.

„Câțiva dintre cei mai bătrâni ucraineni și ruși s-ar putea să-și amintească un moment ca acesta, un moment în care o națiune europeană agresivă a invadat-o pe alta fără a fi provocată să revendice teritoriul vecinului său, un moment în care un dictator european a declarat că își va întoarce imperiul la fostul său. glorie și invazie care au provocat un război atât de oribil, încât a stimulat această organizație la existență”, a spus Thomas-Greenfield.

Reprezentantul permanent al Ucrainei, Sergiy Kyslytsya, a făcut un apel către țările care iau în considerare o abținere pe motiv că „nu este războiul meu”.

„Este o greșeală. Răul nu se va opri niciodată. Este nevoie de tot mai mult spațiu pentru a cuceri. Dacă este tolerat, avansează din ce în ce mai mult. Proiectul de rezoluție este unul dintre elementele de bază pentru a construi un zid pentru a-l opri în Ucraina și pentru a nu-l lăsa să meargă mai departe”, a spus Kyslytsya.

Reprezentantul permanent al Rusiei, Vasily Nebenzya, a repetat afirmațiile Moscovei, conform cărora forțele sale nu vizau zone civile. El a atribuit caracterul neregulat al votului constrângerii din culise asupra statelor membre din partea aliaților Ucrainei.

„Știm despre presiunea fără precedent pe care partenerii noștri occidentali o exercită asupra unui număr mare de țări, cerându-le să voteze așa cum consideră ei de cuviință. Acesta nu este ceva ce nici măcar noi nu putem numi presiune. Erau amenințări deschise și cinice”, a spus Nebenzya.

Vineri, Rusia a reprezentat singurul vot împotriva unei rezoluții similare în cadrul consiliului de securitate, dar pentru că Rusia este una dintre cele cinci puteri cu veto, rezoluția nu a fost menținută. Așa că aliații Ucrainei au transmis chestiunea adunării generale.

Este prima dată în ultimii 40 de ani, când consiliul de securitate sesizează o criză adunării și doar pentru a 11-a oară când a fost convocată o sesiune de urgență a adunării generale a ONU din 1950.

Șase dintre aliații Moscovei s-au abținut de la vot

A fost convocat în temeiul unei rezoluții „unirea pentru pace”, în care amenințările globale sunt transmise organismului „în cazul în care consiliul de securitate, din cauza lipsei de unanimitate a membrilor permanenți, nu își exercită responsabilitatea principală de a acționa așa cum este necesar pentru a menține pace și securitate”.

Reflectând indignarea mondială față de atacul rusesc asupra Ucrainei, șase dintre aliații Moscovei care au rămas alături de Rusia din 2014, la un vot similar după anexarea Crimeei, s-au abținut cu această ocazie: Armenia, Bolivia, Cuba, Nicaragua, Sudan și Zimbabwe. Un alt susținător din 2014, Venezuela, nu a votat miercuri. Drepturile sale de vot fuseseră suspendate ca urmare a neplătirii cotizațiilor de membru ONU.

Ungaria și Serbia, țări europene cu cele mai strânse legături cu Moscova, au votat pentru rezoluția de condamnare a invaziei ruse.